lørdag den 24. august 2013

undreliste#nuerdetlængesiden


Jeg undrer mig over..
  • At jeg ikke kan flere salmer, for det kan min mor (på sønderjysk) og det er både imponerende og mærkeligt
  • At vegetarmad altid kommer til at ligne bræk eller babysnask, og det er lidt noget øv.
  • Om orkideer visner?
  • Hvad der er inde i en kerne
  • Hvorfor man ikke kan se det på google
  • ebager.dk - det er jævnt sejt
  • hvor stearinen bliver af når man brænder et lys
  • hvor meget her i verden der er grønt
  • når der står hvor mange procent af noget der er i en madvare. Fx 7 procent mayonaise i en kyllingesandwich
  • Hvorfor der ikke findes flere smagsvarianter til softice end kakao og jordbær
  • at man nok ikke ville kunne genkende tegnefilmsdyr i virkelighedens natur
  • hvorfor det er federe at se et dyreprogram med en kat der jager en mus, end at se det i virkeligheden (det er nok sofaen der gør det)
  • hvad regnorme er lavet af. 
  • hvor meget splatter der egentlig er i en udsmattet skovsnegl
  • at ordet skov foran alting for det til at lyde meget eksklusivt og økologisk og sikkert osse sundere. Som skovtærte, skovæble, skovhonning, skovhjort, skovkurv, skovsvamp, 
  • Nu gik magien lidt af det, skov kunne osse lyde som en afart af hundegalskab, en klovsygdum eller skimmelsvamp

søndag den 18. august 2013

Yumsi kager der smager

Fordi der jo altså var megafødselsdag i vores residens i går, har jeg bagt kager heeele ugen. Her er 3, som smagte dejligt:

Brownies m. chokolade ganache

Som blev næsten konfektagtige og tunge i det (AAARmenahmenam)

Jeg bagte dobbelt portion og skar disse herligheder ud i meget små stykker, men den oprindelige opskrift fra "byens bedste kager" af Rikke Gryberg, siger der er til ca 14 stk.
170 g mørk chokolade
380 gram brun farin
400 g smør
6 æg
160 g mel
30-40 gram kakao (oprindeligt 20 gram, men der kunne saaagtens være mere kakao-smag i, så vær gavmild!)

Ekstra:
valnødder, der hakkes og kommes i, eller hakket chokolade
revet limeskal til pynt

Chokolade ganache:
0,5 dl fløde (cirka)
75 - 100 g mørk chokolade


Sådan gør man:
Smelt chokoén over vandbad, og miks brun farin og smør, til det bliver luftigt, mens æggene tilsættes ét af gangen. Sigt mel og kakao ned i, og rør. tilsæt den smeltede chokolade, og rør dejen ens, men rør den ikke for meget. Bland evt nødder og hakket chokolade i nu.

Den skal have 190 grader i 20-25 minutter
Jeg synes ikke helt kagen var "kompakt" nok, da den var bagt, så jeg lagde den under pres, ved at lægge en tung bog ovenpå et stykke bagepapir oven på kagen. Jeg ved ikke helt om det hjalp, men den kom til at smage godt.

Min brownie var frossen da jeg kom chokoladeganache på, så det er nok  i hvert fald en god idé at lade den afkøle (selvom den sikkert smager voldgodt varm... Men den var osse jævnt god i kold tilstand så der er frit slag)

Chokoladeganachen laves ved at komme fløden og chokoladen i en kasserolle og varme det op, til chokoladen er smeltet. Hældes ud over kagen, og der kan jo evt pyntes med limeskal.
Da jeg lavede min brownie en uge før, var den frossen

Cheesecake m. Hytteost og bær!

Sådan lidt let i det, med hytteosten og de mange bær. Jo altså næsten en helsekage, digestive kiks er da osse gode for et eller andet?
Til en springform, så nok en ti personer
200 gram digestive kiks
100 gram smør
1 pakke (fed!) flødeost
flormelis (i hvert fald 100 gram)
citronsaft
ca. 300- 400 gram hytteost
250 gram blåbær
Og 5- 6 jordbær

Jeg lavede Cheesecaken på slump, så målene er ikke helt præcise.
Først skal kiksene smuldres, til en mellemting mellem det sand man finder på tropeøer, og sådan noget rigtig stenet Vesterhavs sand.
Smørret smeltes, og blandes med kiksene. Blandingen trykkes herefter ned i bunden af springformen (som er beklædt med bagepapir) kiksemassen smager godt, skal det lige siges så und dig selv at komme til at snaske dig igennem noget af den, inden den bliver overdænget af alt muligt andet.
 Flødeosten skal piskes med citronsaft og evt lidt smør. Smag dig frem med flormelisset, men der skal mindst 100 gram i. Til sidst kommer hytteosten i, og du skal nok smage på den igen, når nu der jo altså er kommet mere ost i.
Så er det bare at pynte din kagen, og lade den stå i køleskabet til spisetid.

Muffins med hvid chokolade, jordbær, og smørcremesglasur

Hvide, bøde, sukrede og med et helt jordbær inside
Næsten tyvstjålet fra "Hverdagsmad" af Hugh Fearnley-Whittingstall. Eller ikke, hans er med lemoncurd

til ca 16
225 gram hvedemel
2 tsk bagepulver
1 stor knsp salt
100 gram sukker
1 æg
150 g hytteost
1 1/4 dl mælk
75 g smeltet smør
100 gram hakket hvid chokolade
16 jordbær
Glasur
ca. en halv pakke flødeost
flormelis
Citronsaft og evt skal

Bland de tørre og våde ingredienser hver for sig, og hæld de våde i de tørre.
Lad være med at røre for meget. :-)
Kom et jordbær i de seksten forme, og hæld dejen oven på.  Bag dem i 25-30 min ved 180 grader. Bedst som varme!

Ingredienserne til glasuren piskes sammen, og sprøjts på, på kunstfærdig vis.

Bland de t

Så blev det Samsung!

Jeg har simpelthen fået en ny computer, og når jeg engang kan finde ud af den, vil jeg skrive et mundsavlsdryppende indlæg om ostekage og brownies :) Vent i spænding!

søndag den 11. august 2013

Ispinde af kokosmælk, bananer og bær!

Jeg har lavet sunde is idag, og spist to. I det hele taget har jeg egentlig kun lavet mad i dag. Jeg lavede osse noget fancy mini-appelsin marmelade, og vafler, og aftensmad og alt sådan noget.
Til 8 små pindeis
 Du skal bruge:
2 bananer
4 håndfulde blandende bær ( jeg brugte friske blåbær og frosne ribs)
1 lille dåse kokosmælk
en lille sjat sirup ( kan nok godt udelades)
og et større skvæt citronsaft
 ___________________________________________________________________________________
Blend bananerne og kokosmælk med siruppen og citronsaften. Du kan osse vælge at blende bærerne sammen med, jeg har bare et eller andet imod lyserød is, så jeg rørte dem i, hele. Hvis bananerne er frosne, kan du faktisk spise isen med det samme som alm. is hvis du er et utålmodigt menneske.
Så skal ismassen bare fordeles, og fryses ned. Jeg synes de var rimelig svære at få op igen, men med en kniv gik det. Måske egner den sig bedre som spise-med-ske-is, det er bare ikke lige så sejt.
Jeg tror osse det kunne smage godt med kanel i, man kan jo egentlig bare gå ud fra grundismassen med kokosmælk, og banan og så ellers gå amok :)

lørdag den 10. august 2013

Stol transformeret

eller bare ombetrukket! Jeg købte denne magelighed for en uge siden i genbrug, men synes farven var lidt klam, og læder-agtigt, og det er jeg bare ikke til, så jeg besluttede at ombetrække den. Det var virkelig nemt, fordi man kunne tage puderne (der bare var vat med form) ud af betrækket, og så syede jeg en pose af det blå stof, kom en pude i, lukkede ved at sy tæt ved puden, hvilket jeg gjorde 3 gange. Knapperne ombetrak jeg osse, og syede dem i min hynde. Og så var der ny stol! Så hvis i osse har sådan én stol, kan i jo gøre det samme, det er easy-peasy!
Så kan man jo passende høre fra Skrot til Slot sangen: http://www.youtube.com/watch?v=vw4R8NMF_uQ

fredag den 9. august 2013

Watermans and slappen af

Åh nej, tiden går, tikkitokki. På Onsdag er det første skoledag. igen. "Hvor bor du så?"  og "Hvad laver du i den fritid?" og diverse andre smalltalks spørgsmål, skal findes frem fra gemmerne og støves af. Det der med at starte forfra kan være noget værre noget.
Men jeg er meget glad for det alligevel, at man bliver smidt ud på bar grund, ellers tror jeg bare man ender med at falde i et med omgivelserne, og sine bekendtskaber, og ens liv vil være lidt for meget som en meget velkendt stue med  en brun sofa i hjørnet, der er vældig blød og dejlig men osse lidt kedelig.
Jeg har bare ikke lyst alligevel. For at komme på andre tanker, har jeg brugt tid på vandmænd, og en del forskellige bøger der gjorde større eller mindre indtryk på mig. Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om hvad det egentlig er jeg har læst, som jeg altså har glemt. Øhm, ja.Nå jo, jeg læst en god bog, der hed "Øen" der handlede om de spedalske der blev forvist til en ø, der hed Spinalonga ved Kreta, og endte med på nogle punkter at have et bedre liv en de fattige kretensere. Den var i hvert fald sådan helt god. hvis du aldrig helt fik fat på hvad spedalskhed var/er,  når nu det har været sådan en massiv folkeepedimi. Det læste jeg faktisk i et blad i dag, at man kunne være, epidimiolog, sådan én der sporer sig frem til kilden af en epedemi og og bekæmper den. Dét er et sejt job.
Ej, jeg vil faktisk vildt gerne give jer en masse gode råd, om ting i skulle tage at gøre, eller hvordan man laver noget smart, og det tror jeg faktisk der bliver rig mulighed for. Så nu gør jeg noget jeg ellers ikke tør, som hedder at lave at lave et indlæg om den stol jeg har tænkt mig at ombetrække, og indvie jer i min mors og mit gigantiske kage-til-2x50årsfødselsdags-projekt. Men én ting synes jeg i skulle gøre, hvis i er nærheden af Blokus. Så tag hen og dryp nogle lys, ved Blokhus Lys i Hune, for det er nemlig monster billigt, det koster sådan 45kr pr. kg, men altså, de skal mange lyst til et kilo, og der bliver noget så pæne. Dog skal man være forberedt på mange tyske børn der laver lys der er så flotte at man har lyst til at spise sit eget, eller bare smide det meget langt væk.
Aber ja, i skrivende stund er det dunkelt udenfor og jeg kan høre Lars Lilholt (Og band!) fyre den af, over fra den anden side af fjorden, og inde i mit hoved danser en massiv flok 45-60 årige fans rundt med deres fadøl, har en "fed" koncert, og står lidt med lukkede øjne engang i mellem mens de tænker på deres unge dage, og er glade for at de er blevet så gode venner med ingerlise og Ejner, så de kan lave sådan nogle sjove par-dates. Jeg ville faktisk gerne selv stå der, jeg synes ikke Lars er dårlig, bare lidt sær.


Har i nogensinde set sådan en underlig vandmand? Måske var det en brandmand, who knos

onsdag den 24. juli 2013

Snaps fra det skotske land

I mandags, kom jeg hjem fra Skotland. Men fordi jeg er som jeg er, og har brugt to dage på at spise usandsynligt mange bær og pakke ud, kommer billederne først nu. Men der er mange!
Skotland kan godt anbefales, synes jeg. Der var i hvertfald mange øko-ting, og de gjorde meget ud af skraldesortering i Edinburgh, så jeg var fan! Vi lavede de traditionelle ting, som at spise Haggis, se gamle slotte og høre på sækkepiber. 
Men et billede siger mere end 1000 ord, og alt det der. 
Bryllupper med mænd i kilt

Og Edingburgh fra slottet


Havre i alle former. Skotter er meget glade for grød.

 Elektriske vibes i Camera Obscura

Og den kæreste Øko shop/ Café i verden. Kom til Aalborg!

Man kunne ikke undgå at blive bombarderet med horder af kage


Gåture op og ned af Hills som vi i Danmark ville have kaldt bjerg. Sådan helt sikkert. Arthurs Seat, ses her. Arthur var konge, og dem har der været frygtelig mange af i Skotland. 



Blomster var der masser af - men det var helt godt, for de fleste huse var ret grå og triste. 



Skovens dyr in action ved et "Wildlife hide"

Jeg spiste vildt mange vilde blåbær, det var yums!




Der var meget, der lignede noget fra Harry Potter!







Jeg for vild, og fandt vej igen


Vi skuede ud over Loch Ness, men hvor var Nessie?

Og en guide, der i virkeligheden lavede et eller andet med et universitet


Skotske Highland Games hvor der blev danset

og kastet med meget



En dejlig dame, som passede en af de komunale bede, fordi kommunen ikke rigtig gjorde, og kaldte den en "wildlife garden"




Tovtrækning var osse populært til Highland Games, der egentlig bare var lidt Hjallerup marked op skotsk, og fem sportsdicipliner ad gangen, udført på samme plæne. Så hvis 90 meter løberne løb lidt for langt, kunne de nemt blive ramt af vægtlods-kasterne..